| 
                                 
                                     MARINADER/ SMØR  
                                    Man kunne toppe vores kartofler/ rodfrugter- for at  give kartoflerne lidt mere smag. Smørret kunne og vendes blot med ny kogte kartofler  
                                    Pisket Havtorn smør:  
                                    250 gram smør piskes med 2 spsk frisk havtorn  
                                    Pisket brændt smør: 
                                    250 gram smør –smeltes  til det bliver brundt- køles og piskes  
                                    Nældesmør:   
                                      250 gram smør piskes med 2 spsk tørret nælder- lidt  røget salt- piskes i 5 min på maskine.  
                                    Nordiske dressinger: 
                                      Her er der tænkt i  det som vi har omkring os- og  så udvikler vi en grund dressing men hvor der tilsættes den sidste smag lige  til sidst.  
                                       
                                       
                                      FORÅRET 
                                       
                                      Crunch til top mash 
                                      Bær og  fuldkorns croutons 
                                    Brød skæres i tern og ristes i ovn ved 160 grader ca.  12-14 min gerne med lidt røget salt. Bland fryse tørret bær i som hindbær eller  tørret frugt 
                                         
                                      Dressing: 
                                    1 dl rabarbersaft rent  
                                      1 tsk groft lakrids  
                                      2 spsk havtorn juice  
                                      saft og skald af en øko citron  
                                      2 dl oliven olie eller kold presset rapseolie  
                                    alt piskes sammen på blender- smages til med salt og  peber  
                                       
                                    SOMMER 
                                    Crunch til top  
                                    Brændte knust mandler- ramsløg  
                                    100 gram mandler- brændes på pande i 2 spsk sukker og  1 spsk ramsløg samt 1 tsk. røget salt- knuses  
                                    Dressing 1: 
                                    1 dl oliven olie 
                                      2 dl hyldeblomst eddike  
                                      1 spsk sennep  
                                      salt og peber 
                                      Kold presset rapsolie-æbleeddike- tomat- honning  
                                    Dressing 2: 
                                    2 dl kold presset rapsolie  
                                      1 dl æbleeeddike  
                                      1 spsk. tørret tomat  
                                      1 spsk honning  
                                      røget salt og  peber  
                                       
                                    EFTERÅR 
                                    Crunch til top  
                                    Ristet knust rugbrød med lakrids 
                                    tynd skåret rugbrød – tørret i ovn 160 grader ca 12  min- knuses og blandes med 1 psk groft lakrids og 1 spsk røget salt  
                                       
                                    Dressing 1: 
                                    Havtorn- oliven olie- sennep- honing 
                                    1 dl havtorn juice 
                                      1 dl oliven olie 
                                      1 spsk sennep  
                                      1 spsk honning  
                                      salt og peber  
                                      
                                    Dressing 2: 
                                      Æble eddike- honning- rapsolie- peberrod 
                                     1 dl æble  eddike  
                                      2 dl kold presse rapseolie  
                                      1-2 spsk frisk reven peberrod  
                                      1 spsk honning  
                                      salt og peber  
                                       
                                    VINTER 
                                    Dressing : 
                                    Wasabi-blommeedikke- oliven olie ( denne har vi lavet) 
                                    1 dl blomme eddike  
                                      2 dl oliven olie  
                                      1 sjat wasabi paste  
                                      salt og peber  
                                      1 spsk honning  
                                       
                                    Crunch til toppen 
                                    Røgede duka- knuste kerner  
                                    1 spsk græskarkerner  
                                      1 spsk   solsikkefrø  
                                      1 spsk mandler  
                                      1 spsk rugkerner  
                                      1 spsk røget paprika  
                                      1 spsk røget salt  
                                     alt ristes af  og blendes-bum  
                                       
                                    Kartofler med urter i pose/løvstikke kartoflen 
                                    200 gram kartofler  
                                      1 kvist løvstikke  
                                      1 tsk røget salt  
                                      2 spsk rapseolie med hvidløg  
                                      1 dl kartoffelvand  
                                    Vakumeres og tilberedes  
                                    Der kommes friske løvstikke kviste ned i posen- 2-3  stk.  
                                    Denne kartoffel er en sand vinder og løftet et hver  måltid med duften  
                                      og den al for lækre smag  
                                      Jeg bruger den til vildt- okse – kalv og fisk  
                                    De næste tre er lavet og skal blot lige koges færdige  i vandet.  
                                      Her er der   tænkt til dem som på alene eller bare ikke gider alt det med at skrælle  osv.  
                                    Dild Kartoflen - Æggeblommen 
                                    200 gram kartofler  
                                      1 bdt dild  
                                      røget salt  
                                      knust peber  
                                      krydret rapseolie  
                                      kartoffelvand  
                                      laurbærblad  
                                     Jeg har altid elsket dild- og 3 store kvist dild i  posen med kartofler er noget af det vildeste  
                                      Ud i en skål lidt havtorn på toppen og så ellers fisk  fisk fisk  
                                    Men jeg må lige give et fif- en klassisk okse ragouet  eller sprængt kød- så sidder den hvor den skal  
                                       
                                    Timian Kartoflen - Sieglende med lidt havtorn 
                                    200 gram kartofler  
                                      frisk timian  
                                      røget salt  
                                      kold presset rapseolie  
                                      kartoffelvand  
                                      2 spsk frisk havtorn  
                                    Det er old school, men holder stadig- duften af timian  er duften af et køkken i balance- det er en smuk urt som smager som den dufter.  
                                    Kylling lam og gryderetter er helt klar vindere sammen  med denne kartoffel  
                                       
                                    Persille Kartoflen -Kong Edward 
                                    200 gram kartofler  
                                      1 bdt persille  
                                      3 stk laurbær  
                                      lidt løvstikke  
                                      røget salt  
                                      kartoffelvand  
                                      krydret rapseolie  
                                     Det skal være Krus persille og det er dansk når det er  bedst, men putter du 3-4 blade laurbærblade i- så er der ikke et øje tørt  
                                      Stegt flæsk eller flæskesteg eller bare frikadeller-  danser af glæde  
                                      Så er der følgende sjove sager:  
                                    Mos af KIng Edward med peberod og æblegrød 
                                    300 gram kartofler skrælles og koges i 20 min.  
                                      hæld vandet fra.  
                                    mos kartoflen i gryden- vendes med frisk reven  peberrod- 2 spsk sennep  
                                      samt 100 gram smør.  
                                    tilsæt nu 2 dl æblemos- som du har lavet, smages til  med salt og peber  
                                       
                                    Mash af skind bagte Blå Kongo - røget salt og gran sirup 
                                    250 gram kartofler- vaskes og bages på salt ca 35-40  min ved 170 grader  
                                      klemmes når de er bagt- krydres med røget salt og kom  2-3 spsk gransiup over- du kan også bruge flydende honning- spises med det  samme  
                                       
                                    Nye boullion Kartofler I Farver med Laurbærblade 
                                    100 gram blå kartofler  
                                      100 gram siglinde  
                                      100 gram bolsje beder  
                                      4 dl hønse boullion  
                                      røget salt og hvide peber  
                                      1 stk løg i tykke skiver  
                                      2-3 laurbær blade  
                                    Kartofler i skiver blandes med løg og urter- koges med  boullion og serveres i skål med friske krydderurter  
                                    Henkogte sure blå Kartofler 
                                    200 gram blå vasket kartofler skåret i skiver  
                                      kommes op i en gryde med 2-3 dl æbleeedike  
                                      2 stk løg i både- timian og laurbær- 2 stk hvidløg  
                                      lidt røget salt og hele peber- 2 spsk. honning- koges  til kartofler er færdige.  
                                      
                                    Smør Sieglinde Kartofler med Brændte Selleri 
                                    200 gram kartofler- skrællet og kogt 16 min med salt  
                                      100 gram knold selleri- skrælles og skæres i stave-  steges på pande til de er gyldne- vendes med de kogte kartofler og smør med  røget salt  
                                      frisk dild på toppen- bum.  
                                    Klemt Kong Edward med brændt smør og hasselnød  
                                    200 gram kartofler- vaskes og bages med salt ca 20 min  ved 200 grader-klemmes  
                                      100 gram smør der smeltes til det er brundt  
                                      50 gram hasselnødder – vendes i smørret  
                                    kom smør og nødder over kartoflerne  
                                       
                                    Vi trækker smagen ud og samler den igen- der er intet  der er rigtig eller forkert- vi er på vej- smagen er på vej.  
                                    smag på alt og alt smager på dig  
                                    Kh  
                                      Claus Holm  
                                       
                                  
                                                                 |